Székelyhíd

Érmelléki halászati- és vadászati múzeum

NYITVATARTÁS:

előzetes egyeztetés alapján

JEGYÁRAK:

-

ELÉRHETŐSÉG:

-

NYITVATARTÁS:

előzetes egyeztetés alapján

JEGYÁRAK:

ELÉRHETŐSÉG:

A KIÁLLÍTÁS TÖRTÉNETÉRŐL

A kiállítás anyagának összegyűjtése, továbbá az ehhez kapcsolódó elméleti ismeretek, néprajzi hagyományok feljegyzése, illetve dokumentálása a székelyhídi Dr. Wilhelm Sándor nyugalmazott tanár, halbiológus nevéhez fűződik, aki az 1970-re már lecsapolt érmelléki lápvilág utolsó egyedeid figyelhette meg és még személyesen beszélhetett az addigi megélhetésüktől egyik napról a másikra megfosztott halászokkal. Ezek a személyes kapcsolatok tették lehetővé, hogy összegyűjtse a kistérség eltűnőben lévő halászati eszközeit, majd később, ifj. Koós Károly tanácsára hozzáláthasson a népi vadfogás érmelléken elterjedt módszereihez kötődő tárgyi emlékek megmentéséhez.

Bár a székelyhídi „rajonális” múzeumban a rendszerváltás után kezdetben az említettek közül kizárólag a halászati tematikájú tárlat fogadta a látogatókat, az intézmény 2014-es, új helyszínen történő újranyitást követően már a vadfogás eszközeivel is kibővült a kiállítás anyaga.

A KIÁLLÍTÁS ÖSSZETÉTELE

A székelyhídi Ady Endre kulturális központban 2014 júniusában újranyitott, az érmelléki halászatot bemutató kiállítás anyagában nem kizárólag a halak kifogásához közvetlenül kötődő tárgyi emlékek kerülnek testközelbe, de megfigyelhetjük a halászati eszközök előállításhoz használt szerszámokat is, mint például a hálók alapanyagául szolgáló kender feldolgozásához szükséges kendertörőt vagy a gerebent.

A hálókon, szigonyokon, tapogatókon, varsákon, hurcákon kívül különös figyelmet érdemel az Érmelléken hajóként emlegetett lapos fenekű csónak, amelyet nem evezővel, hanem csákrúddal hoztak mozgásba és amelyikből mára csak néhány darab maradt fenn.

A vadfogás eszközei gondolatainkat nem feltétlenül kell a vadászat irányába tereljék, hiszen nem téveszthetjük szem elől, hogy a lápok egyszerű embere nem feltétlenül élhetet a vadászat jogával, így az ehhez szükséges fegyverek birtoklása nem igazán vált számára lehetségessé. A kiállításban megjelenő eszközök is elsősorban a kártevő állatok elejtésére voltak hivatottak, esetenként igen elmés csapdák is a szemünk elénk tárulnak, mint például vadnyulak fogva ejtésére szolgáló úgynevezett gémes hurok.

KÉPGALÉRIA