Sződemeter

Kölcsey Emlékház

NYITVATARTÁS:

előzetes egyeztetés alapján

JEGYÁRAK:

Nincs adat.

ELÉRHETŐSÉG:

(004) 0756-096-516
pakularsunu@gmail.com

NYITVATARTÁS:

előzetes egyeztetés alapján

JEGYÁRAK:

Nincs adat.

ELÉRHETŐSÉG:

(004) 0756-096-516 pakularsunu@gmail.com

A MÚZEUMRÓL RÖVIDEN

Kölcsey Ferenc, a magyarok nemzeti imájának szerzője a ma Romániához tartozó, Szatmár megyei Sződemeteren (Săuca) született. A Kölcsey család nem élt Sződemeteren, viszont Kölcsey Ferenc születésének idején édesanyja, Bölöni Ágnes Sződemeteren tartózkodott szüleinél. Így lehetséges, hogy az egykori Bölöni kúriát ma Kölcsey szülőházaként emlegetik. A sződemeteren látogatható Kölcsey emlékszoba nem azonos az egykori szülőházzal, amelyikben ma görög katolikus parókia működik és mindössze egy emléktábla emlékeztet Kölcsey Ferencre. Az emléktábla szövege a következő: “Ebben a házban született Kölcsey Ferencz a nagy hazafi és költő 1790 augusztus 8-án. Ennek emlékére s a hálás kegyelet jeléül a Szilágyvármegyei Wesselényi Egyesület 1890 augusztus 8-án”. Az emlékház a református templom mellett, a helyi református gyülekezet birtokában álló épületben kapott helyet. 

A kétosztatú, tornácos épület nem kötődik a Kölcsey sem pedig a Bölöni családhoz, épülésének évét sem ismerjük. Külön felhívjuk a figyelmet a református templom szomszédságában felállított, teljes alakos, az életnagyságnál azonban kisebb Kölcsey Ferenc szoborra. A templomban látható az egykor a szülőház falán elhelyezett egyik Kölcsey emléktábla (összesen kettő készült), amit eredeti helyéről eltávolítottak.

A MÚZEUM KIÁLLÍTÁSAI

A kiállítást 1990-ben hozta létre a helyi református gyülekezet az akkori lelkész vezetésével. A jelenleg látogatható kiállítás Vas Csaba presbiter és képzőművész munkája. A két teremmel rendelkező emlékház első szobájában Kölcsey Ferenc irodalmi és politikai munkásságához kötődő, ezt bemutató kiállítási anyagot tekinthetünk meg. Látható néhány fontosabb munkájának kézirata is, köztük a “Hymnuszé”. Értékes és ritka fényképeket láthatunk Kölcsey és Nagykároly kapcsolatáról, az irodalmár kor- és munkatársairól. A második teremben Kölcsey Ferenc emlékének ápolásáról szerezhetünk értékes információkat. Egyedi felvételeket láthatunk a Sződemeteren megrendezett Kölcsey emlékünnepekről, megtudhatjuk, hogyan emlékeznek más, magyar települések a felvilágosodás kori magyar irodalom egyik legmarkánsabb alakjára. 

Megtekinthetünk továbbá néhányat Kölcsey kéziratainak másolataiból is. Különösen érdekesek a Hymnusz kéziratának, illetve a költő végrendeletének másolatai. Szintén ebben a teremben láthatóak a költő csekei szobráról és ottani síremlékéről készült felvételek.

KÉPGALÉRIA