Mezőpetri

Sváb tájház

NYITVATARTÁS:

előzetes egyeztetés alapján

JEGYÁRAK:

Nincs adat.

ELÉRHETŐSÉG:

(004) 0261-820-063
primariapetresti@gmail.com

NYITVATARTÁS:

előzetes egyeztetés alapján

JEGYÁRAK:

Nincs adat.

ELÉRHETŐSÉG:

(004) 0261-820-063
primariapetresti@gmail.com

A MÚZEUMRÓL RÖVIDEN

A Mezőpetri településen lévő sváb tájház a történelmi Németországból, a XVIII. században Magyarországra betelepült, németajkú lakosság néprajzának tárgyi emlékeit őrzi. Ez a sváb lakosság egykoron a mai Románia Szatmár megyéjének számottevő lakossága volt. Maga a tájház, mint a sváb kultúrát őrző és népszerűsítő intézmény észak-nyugat Romániában egyedülálló. A múzeum szükségességét a huszadik századra jelentősen megfogyatkozó sváb éprajzi emlékek további rombolása támaszotta alá. A gyűjtemény kialakításának ötlete 1990-ben fogalmazódott meg Nagy Mária polgármester asszonyban, aki néhány főt számláló, lelkes csoportjával létrehozta a közgyűjteményt. Munkájuknak és a Szatmár Megyei Múzeum segítségének köszönhetően 1993-ban sikerült megnyitni a múzeumot.

A kiállításnak helyet adó, eredeti állapotában megmaradt épület szerkezetét, építészeti megoldásait tekintve tipikusan svábnak mondható. A “gibli”-nek nevezett homlokzat őrzi a tornácos ház építésének dátumát: 1881. Az ingatlan egykor egy módos, földművelő család tulajdonában állott, a kor szokásának híven az istállók a lakóépület meghosszabbításaként kaptak helyet. A gazdasági épületek közül különösen figyelemre méltó az egykor náddal fedett csűr.

A MÚZEUM KIÁLLÍTÁSAI

Az egykori sváb családi ház lakrészeiből jelenleg négy terem látogatható. A tornácról belépve az egykori sváb viseletet megörökítő képek fogadnak, illetve régi, németnyelvű könyvekben gyönyörködhetünk. Ebből a teremből az egykori hálószobába vagy a kiskonyhába (a helyi hagyományban “kuhili” néven emlegetik) léphetünk át. Az egykori hálószobában, amit a helyiek tisztaszobának hívnak és csak különleges alkalmakkor használtak, megcsodálhatjuk a XIX. század végén és a XX. elején használatban lévő lakberendezési tárgyakat (asztal, székek, festett ágyak, bölcső, heverő, komód, stb.), a szintén ebből a korból való férfi és női viseletet vagy a lakberendezés korabeli kiegészítő tárgyait (falióra, szentképek, családi fényképek, terítők, stb.).

Ebből a teremből közvetlen átjárás nyílik a “stuberkammer” – nek nevezett oldalszobába, ahová a hagyományos textilkészítés eszközeit állították ki (szövőszék, guzsaly, motolla, gereben stb.). A stuberkammerből a már említett konyhába léphetünk be. A konyha egyik dísze a fehér alapon színes, festett virágokkal díszített karos lóca. A konyhában is elidőzhetünk, megtekintve a sváb falusi élet hétköznapjainak alapvető kellékeit (teknők, kosarak, cserépedények stb.)

KÉPGALÉRIA