Érmindszent

Ady Endre Emlékmúzeum

NYITVATARTÁS:

hétfő-péntek: 10-16 óra között,
illetve előzetes egyeztetés alapján

JEGYÁRAK:

gyerekeknek 2 lej, felnőtteknek 3 lej fényképezés 10 lej, filmezés 20 lej

ELÉRHETŐSÉG:

Ady Endre 23-as szám, Szatmár megye, 447086

NYITVATARTÁS:

hétfő-péntek: 10-16 óra között, illetve előzetes egyeztetés alapján

JEGYÁRAK:

gyerek 2 lej, felnőtt 3 lej fényképezés 10 lej
filmezés 20 lej

ELÉRHETŐSÉG:

Ady Endre 23-as szám, Szatmár megye, 447086

A MÚZEUMRÓL RÖVIDEN

Az egykoron Érmindszentnek, ma Ady Endrének nevezett településen két épületet is emlékmúzeumként rendeztek be. Valamikor mindkettő az Ady család birtokában állott.

Ady Endre szülőháza a kisebbik, nádfedeles, háromosztatú parasztház. Utcára néző homlokzatát a költőóriást ábrázoló féldombormű díszíti, míg bejárata mellett emléktábla figyelmeztet a hely különlegességére. A szülőház pontos építési időpontját nem ismerjük, valamikor a XIX. század második felében készülhetett, annyi azonban bizonyos, hogy Ady Endre édesanyja, Pásztor Mária örökölte, rajta keresztül jutott az Ady család birtokába. Ady Endre édesapja, Lőrinc bővítette az épületet, így nyerte el mai formáját. A szülőházban számos, eredetileg is a család birtokában lévő tárgyat tekinthetünk meg, amelyek mint néprajzi értékek is megragadják a figyelmünket. Rajtuk kívül az Ady magánéltéhez kötődő kordokumentumokon illetve fényképeken keresztül is bővíthetjük ismereteinket. A másik ingatlan később, 1907-ben épült fel, négy látogatható terme szintén számos, régen a család vagyonát képező, eredeti állapotban megőrzött tárgyat tár elénk. A két épület között húzódó udvaron még megtekinthető a család gémes kútja, illetve Ady Endre bronz mellszobra.

A szülőház 1953-ban leégett, de restaurálták, visszaállítva eredeti állapotát, azonban ekkor még nem alakították át múzeummá. Az emlékmúzeum megnyitására – Popp Aurél festőművész közbenjárásának köszönhetően – 1957-ben került sor. Napjainkban az Ady Endre emlékmúzeum a Szatmár Megyei Múzeum fennhatósága alá tartozik.

A MÚZEUM KIÁLLÍTÁSAI

A kisebbik épület, a szülőház összesen három teremből áll, mindhárom terem látogatható. Az első terem az egykori konyha, melyből balra nyílik az utcára néző tisztaszoba és jobbra a hálószoba. A szabadkéményes konyhában oda illő berendezési és használati tárgyakat, illetve néhány, a háziiparhoz köthető eszközt vehetünk szemügyre. A tisztaszoba berendezési tárgyain kívül (ágyak, karos lóca, székek, tálaló, komód stb.) felhívjuk a figyelemet néhány családi fényképre, amelyek a terem falain vannak elhelyezve. Az egykori hálószoba Ady Endre magánéletéhez köthető dokumentumokat, fényképeket mutat be. Különösen érdekesek az érmindszenti iskola matrikulája illetve a keresztelési anyakönyv, amelyek eredeti dokumentumok.

Az udvar másik oldalán lévő épület öt terme látogatható. Ezek közül kettő a korabeli bútorokon, berendezési tárgyakon keresztül a XIX. század végi hangulatot kelt. Az ágyakon, asztalokon, heverőkön kívül érdekesek lehetnek a cserépkályha, a falióra vagy az íróasztal is. Ezek a termek gazdagok a család történetéhez köthető fényképekben is. A többi terem már Ady munkásságát hivatott bemutatni. Ezekben tekinthetjük meg a költői és újságírói tevékenységéhez köthető dokumentumokat, tárgyakat: eredeti kiadású verses kötetek, korabeli újságok, fényképek, de láthatunk itt néhányat a magán és hivatalos leveleiből is.

KÉPGALÉRIA