Bihardiószeg

Bihardiószegi Környezetvédelmi Központ

NYITVATARTÁS:

-

JEGYÁRAK:

-

ELÉRHETŐSÉG:

-

NYITVATARTÁS:

hétfő-péntek: 09-16:30 között, szombat-vasárnap: előzetes egyeztetés alapján

JEGYÁRAK:

ELÉRHETŐSÉG:

Ottomány 32., Szűcs György: +40753293549, kiallitohaz@gmail.com

A KÖRNYEZETVÉDELMI KÖZPONTRÓL RÖVIDEN

A Környezetvédelmi bemutató, oktató és információs központnak otthont adó, szabályos négyzet alaprajzú Zichy kastély nem kizárólag Bihardiószeg, de a kis-régió mércéjével mérve is egyike a legjelentősebb építészeti alkotásoknak. Az 1701-ben épített nemesi udvarházat az 1930-as évek elején államosították, amelyik momentummal kezdetét vette a B kategóriás műemlék épület és az ezt körülölelő, több, mint hatezer négyzetméteres dendrológiai park lassú és visszafordíthatatlannak tűnő agóniája.

A település központjában látogatható Zichy kastély nyugati szárnyát a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 pályázati ciklusában megvalósított, Presentation and preservation of the natural values of the Ier/Ér Valley and its surroundings címet viselő program keretén belül sikerült helyreállítani. A mindösszesen, több, mint egymillió euró összfinanszírozású projekt célja az Érmellék a határ két oldalán elterülő közös természetvédelmi területeinek és természeti kincseinek megóvása.

A Zichy család diószegi kastélya egykoron a vidék adminisztratív központja volt, a jelenben a közös természeti értékek védelmének bástyájává alakult.

A KÖZPONT KIÁLLÍTÁSAI

Bár a projekt központi célja az Érmellék természeti értékeinek megismertetése, egykori flórájának, illetve faunájának közelebb hozása a ma emberéhez, mégis sikeresen helyezi be a természetet alakító, de mégis a természet erejéhez hozzásimuló ember jelenlétét is ebbe a térségbe, mocsár – világba.

Megismerkedhetünk a Zichy kastély gazdag történetével, és magával a Zichy családdal. Feltárul előttünk az Érmellék kínálta megélhetési lehetőségeket kiaknázó ember, ennek eszközei, anyagi és szellemi kultúrája.

Az interaktív kiállítás segítségével egy pillanatra megízlelhetjük, megpillanthatjuk az Érmelléki táj varázslatos hangulatát.

Bővebben: www.marshland.ro

KÉPGALÉRIA