Nagyvárad

Szent László Egyházművészeti Múzeum

NYITVATARTÁS:

Kedd-szombat 10-17 óra.
Nagy egyházi ünnepeken zárva.

JEGYÁRAK:

Szolgáltatás függő, bővebb információ a tourinfo irodán.

ELÉRHETŐSÉG:

(004) 0771-612-714
tourinfo@varad.org

NYITVATARTÁS:

hétfő-szombat 08-17 óra. Vasárnap, illetve a nagy egyházi ünnepeken zárva.

JEGYÁRAK:

7 lej

ELÉRHETŐSÉG:

(004) 0771-612-714
tourinfo@varad.org

A MÚZEUMRÓL RÖVIDEN

A nagyváradi Szent László Egymázművészeti Múzeum a Mária Mennybemeneteléről felszentelt, barokk stílusban épült, nagyváradi székesegyház épületében kereshető fel. A barokk bazilika 1752-1780 között épült, Románia legnagyobb barokk stílusú temploma. Építészeti szempontból is fontos műemlék, a belsejét díszítő freskók és festmények csak fokozzák az épület eszmei értékét. A bazilika kupolájának freskóit Johann Schöpf festette, míg a templom falainak és mennyezetének festésére, freskókkal való díszítésére csak jóval később került sor, ezeket a munkálatokat Storno Ferenc végezte el. A főoltár és mellékoltárak nagyméretű, barokk festményei mind külön figyelmet érdemelnek.

A múzeum 1992-ben nyílt meg az első Varadinum ünnepségsorozat keretén belül. A kiállítás a nagyváradi római katolikus püspökség kezdeményezésének köszönheti létét, jelenleg is a püspökség működteti. Az állandó Egyházművészeti Gyűjtemény a 2015-ös év első hónapjaiban nagyszabbású átalakítási munkálatokon esett át. A megújult, korábbinál gazdagabb, látványosabb és tematikusan is jobban tagolt kiállítás a Vallásturisztikai Iroda munkatársain keresztül várja látogatóit.

A MÚZEUM KIÁLLÍTÁSAI

A kiállítás kizárólag a katolikus egyház szertartásainak kellékeit mutatja be. Magját a XVII-XVIII. századi kegytárgyak alkotják. Ezek között megemlíthetjük a különböző stílusú és díszítésű, zömében nemesfémből megmunkált úrmutatókat, kelyheket, gyertyatartókat, ereklyetartókat, vagy püspöki pásztorbotokat. A látogató figyelmét biztosan nem kerülik el a mesterien, kézzel hímzett miseruhák sem. Különösen értékes és érdekes darabjai a gyűjteménynek a tábori oltár és a szent László herma. A tábori oltár különlegessége, hogy ez az Osztrák Magyar Monarchia utolsó katonai, tábori oltára. 

A Szent László koponyacsontjának egy darabját őrző herma talán az egyik leghíresebb és legszebb darabja a gyűjteménynek, lehetőséget kínál az ereklye megtekintésére is. A Szent László arcképét idéző ereklyetartót 1892-ben készítették. Nem azonos és nem is másolata a Győrben őrzött hermának. Különösen érdekes az a XVIII. századi, kókuszdióból készített szenteltvíztartó és -hintő, amelyből a bazilika alapkövét szentelték meg 1752. május 1.-én.

KÉPGALÉRIA