Érmihályfalva

Dr. Andrássy Ernő Városi Múzeum

NYITVATARTÁS:

hétfő-péntek: 10-16 óra,
szombat-vasárnap: egyeztetés alapján

JEGYÁRAK:

Nincs adat.

ELÉRHETŐSÉG:

(004) 0259-356-608,
(004) 0742-272-637

NYITVATARTÁS:

hétfő-péntek: 10-16 óra, szombat-vasárnap: egyeztetés alapján

JEGYÁRAK:

Nincs adat.

ELÉRHETŐSÉG:

(004) 0259-356-608
(004) 0742-272-637

A MÚZEUMRÓL RÖVIDEN

Az Érmihályfalvi Dr. Andrássy Ernő Városi Múzeum előzményei egészen 1952-ig nyúlnak vissza, amikor Dr. Andrássy Ernő, érmihályfalvi orvos saját lakásában megnyitotta a főleg régészeti és kisebb mértékben néprajzi tematikájú kiállításait. Ezt az intézményt 1957-ben, politikai megfontolások alapján felszámolták. Az újraalakításra 2007-ben nyílt lehetőség. Ekkor a helyi önkormányzat kezdeményezéséből, a megyei önkormányzat támogatásával sikerült megvásárolni egy régi parasztházat, amelyben a kiállítások helyet kaphattak. Az Andrássy hagyatékból kiálított tárgyak mellé(amelyek a Nagyváradi Körösvidéki Múzeum tulajdonát képezik), további őskori régészeti anyagot is vásároltak, a múzeum kincstára néprajzi kiállítási anyaggal is bővült.

A múzeum épülete eredetileg egy, a XIX. század második felében épült parasztház. A háznak öt terme van, rendelkezik egy külső búbos kemencével és egy tornáccal is. A tornác eredetileg könyöklős kialakítású és fűrészelt díszekkel ékesített típus volt, azonban ezek az építészeti elemek sajnos eltűntek, helyreállításuk már nem volt lehetséges.

A MÚZEUM KIÁLLÍTÁSAI

A múzeum első terme egy kettős emlékszoba. Ebben a teremben tekinthetjük meg Kovács Jánosnak (1816-1906), az érmihályfalvi származású Afrika kutatónak, illetve ennek unokájának, a szintén érmihályfalvi Dr. Andrássy Ernőnek (1894-1968) az emlékére létrehozott kiállításokat. Nagyon gazdag írott- és fénykép anyagból álló dokumentációt áll módunkban megtekinteni, de láthatunk Kovács nevéhez köthető ásványokat és Andrássy által feltárt régészeti leleteket is. Különös figyelmet érdemel az Érmihályfalvi Iparos Testület nagyméretű, kézzel hímzett zászlója. Ebből a teremből balra nyílik a régészeti leleteket bemutató terem. A tárgyak a csiszolt kőkortól egészen a középkorig keltezhetőek. Leggazdagabban a bronzkor van képviselve, de igen számosak a neolitikumra keltezhető tárgyak is.

Felhívja magára a figyelmet a terem közepén elhelyezett bronzkori ház rekonstrukciója is (makett). A néprajz teremben egy érmelléki konyha berendezési tárgyai közül tekinthetünk meg néhányat (edények, bútorok, falvédők, stb.). A múzeum további két terme időszakos kiállításoknak (képzőművészet, irodalom, néprajz, helytörténet, stb.) ad otthont.

KÉPGALÉRIA