Nagyvárad

Ady Endre Emlékmúzeum

NYITVATARTÁS:

kedd, csütörtök, szombat: 10-15
szerda, péntek, vasárnap: 10-14, 16-18

JEGYÁRAK:

Nincs adat.

ELÉRHETŐSÉG:

410033, Oradea,
parcul Traian, nr. 1, Bihor

NYITVATARTÁS:

kedd, csütörtök, szombat:
10-15 
szerda, péntek, vasárnap:
10-14, 16-18

JEGYÁRAK:

Nincs adat.

ELÉRHETŐSÉG:

410033, Oradea, parcul Traian, nr. 1, Bihor

A MÚZEUMRÓL RÖVIDEN

A múzeum kiállítását alkotó gyűjtemény létrehozása közvetlenül a költő halálát követően megindult az akkor megalakult Ady Társaság tevékenységének köszönhetően. Az így létrejött gyűjteményt 1942-nem vásárolta meg Nagyvárad városának vezetősége. A II. Világháború után a gyűjtemény a megyei múzeumba került, majd kiegészülve a zilahi Ady-gyűjteménnyel képezte az 1955-ben megnyitott Ady emlékmúzeum magvát.

Az emlékmúzeum már 1955-ben az 1869-ben épített egykori Müller-féle kávézó épületét vette birtokba, ahol napjainkban is látogatható. Az épület történetéhez hozzátartozik, hogy Ady endre egyik kedvenc kávéháza volt, ahol nemritkán cikkeit is írta, ahol baráti beszélgetéseit folytatta. sample imageFontos megemlíteni, hogy az épület egyike Nagyvárad műemlékeinek, 1895-ös felújítása óta nem végeztek rajta figyelemreméltó átalakítást.

A MÚZEUM KIÁLLÍTÁSAI

A szemlélő számára egyértelműen kitűnik, hogy elsősorban Ady Endre nagyváradi tevékenységét, kötődéseit mutatja be. Ennek ellenére adatokat fedezhetünk fel benne az érmindszenti, nagykárolyi, zilahi, debreceni, párizsi budapesti és csucsai éveiről is.

A jelenlegi kiállítás három termet foglal el. A központi terem tablókon és a falak mentén elhelyezett tárolókban látható dokumentumokon keresztül mutatja be a költőóriás életének meghatározó szakaszait.

A központi terem jobb, illetve bal oldalán található kisebb termekben két Ady-korabeli enteriőrt alakítottak ki. sample imageA bal oldali az újságíró Ady irodáját idézi fel, míg a jobb oldali a kávéház hangulatára hangolja a látogatót.

KÉPGALÉRIA