Nagyvárad

Ady Endre Emlékmúzeum

NYITVATARTÁS:

Kedd - vasárnap: 09-17 óra

JEGYÁRAK:

Teljes ár: 5 lej
Kedvezményes ár: 2 lej

ELÉRHETŐSÉG:

410033, Oradea,
parcul Traian, nr. 1, Bihor
Facebook: https://www.facebook.com/AdyEndreEmlekmuzeum

NYITVATARTÁS:

kedd, csütörtök, szombat:
10-15 
szerda, péntek, vasárnap:
10-14, 16-18

JEGYÁRAK:

Nincs adat.

ELÉRHETŐSÉG:

410033, Oradea, parcul Traian, nr. 1, Bihor

A MÚZEUMRÓL RÖVIDEN

A múzeum kiállítását alkotó gyűjtemény létrehozása közvetlenül a költő halálát követően megindult az akkor megalakult Ady Társaság tevékenységének köszönhetően. Az így létrejött gyűjteményt 1942-ben vásárolta meg Nagyvárad városának vezetősége. A II. Világháború után a gyűjtemény a megyei múzeumba került, majd kiegészülve a zilahi Ady-gyűjteménnyel képezte az 1955-ben megnyitott Ady emlékmúzeum magvát.

Az emlékmúzeum már 1955-ben az 1869-ben épített egykori Müller-féle kávézó épületét vette birtokba, ahol napjainkban is látogatható. Az épület történetéhez hozzátartozik, hogy Ady endre egyik kedvenc kávéháza volt, ahol nemritkán cikkeit is írta, ahol baráti beszélgetéseit folytatta. Fontos megemlíteni, hogy az épület egyike Nagyvárad műemlékeinek, 1895-ös felújítása óta nem végeztek rajta figyelemreméltó átalakítást.

A MÚZEUM KIÁLLÍTÁSAI

Az emlékmúzeum 2020. február 28-án megnyílt, az Év kiállítása 2020 díjra jelölt új, állandó kiállítása az „Ím, megtaláltam magamat! Ady Endre és Nagyvárad” címet viseli, utalva arra, hogy milyen jelentős szerepet töltött be Nagyvárad a fiatal Ady Endre személyiségének fejlődésében és életének alakulásában. 

A jelen kiállítás több újdonsággal is szolgál. Az egyik ilyen nóvum, hogy a két szélső, kisebb teremben megidézi Ady életének javarészt meghatározó színtereit, a redakciót és a kávéházat. Ez utóbbi azért is indokolt mivel, maga az épület Ady korában ezt a funkciót látta el. A hangsúlyt Ady életének és tevékenységének váradi vonatkozásaira helyeztük, a kiállított anyag zöme az itteni újságíró korszakát, valamint A Holnap néven ismert irodalmi mozgalmat mutatja be. Kiállításunkban ugyanakkor jelen vannak az életpálya más fontos helyszínei is, mint Érmindszent, Nagykároly, Zilah és Debrecen, majd pedig Párizs, Budapest és Csucsa.

KÉPGALÉRIA