Ottomány

Ottományi Kiállítóház

NYITVATARTÁS:

hétfő-péntek: 09-16:30 között,
szombat-vasárnap: előzetes egyeztetés alapján

JEGYÁRAK:

-

ELÉRHETŐSÉG:

Ottomány 32., Szűcs György: +40753293549, kiallitohaz@gmail.com

NYITVATARTÁS:

hétfő-péntek: 09-16:30 között, szombat-vasárnap: előzetes egyeztetés alapján

JEGYÁRAK:

ELÉRHETŐSÉG:

Ottomány 32., Szűcs György: +40753293549, kiallitohaz@gmail.com

A KIÁLLÍTÓHÁZRÓL RÖVIDEN

Bihar megye turisztikai kínálatában a napjainkban Ottományi Kiállítóházként ismert épület regényes története a 17 század vége felé kezdődik, amikor is Komáromy György az akkor frissen vásárolt, ottományi telken egy több, mint ötven méter hosszú, tíz méter széles, teknőboltozatú, téglaépület építésébe kezdett. A család és ennek leszármazottai a 19. század derekáig mondták otthonuknak a kúriát, akiktől a gazdag debreceni kereskedő, Várady Szabó Lajos vásárolta meg – a család többi helyi ingatlanvagyonával együtt. A Váradyak relatív rövid időn belül a Jasztrabszky családnak adták el az ingatlant, akiktől Lovass István katonatiszt birtokába került. Lovass egy családi tragédiát követően 1938-ban a Román Államnak adta el kúriáját, majd az anyaországba költözött.

A második világégést követő időszakban az épületben a helyi TSZ működött, de a rendszerváltást követően a kastély sajnos az érmellék többi nemesi kúriájának sorsában volt kénytelen osztozni: megindult az enyészet lejtőjén. A szinte biztos pusztulástól egy határon átnyúló projekt mentette meg, melynek keretén belül az épületben egy táj- és környezetvédelmi központot alakítottak ki. A 2007-2013-as támogatási ciklusban nemcsak a kastélynak, de hozzá tartozó cselédszállásnak is új funkciót, ezzel együtt új esélyt adtak.

Az ezt követő évtizedekben a helyi önkormányzat a község egy fontos kulturális központjává is alakította az épületegyüttest, folytatva a felújítási munkálatokat. Részben saját, részben egyéb pályázati forrásokból helyreállították a környék egyik egyedi műemlékét, a kastélyt egykor vízzel ellátó vízespincét, létrehozták a helyi tűzoltómúzeumot, borászati központ kialakításába kezdtek.

A KÚRIA KIÁLLÍTÁSAI

Az épületegyüttes teljes helyreállítását és felszerelését lehetővé tévő, mindösszesen megközelítőleg 960.000 euró értékű uniós projekt neve Táj- és víztörténetet bemutató, oktató és információs házak a Körös-, Berettyó- és Ér-völgyében, célja pedig a látogató megismertetése az Érmellék természeti értékeivel, továbbá egy tájvédelmi tájékoztató- és oktatóközpont kialakítása volt.

Az állandó kiállítások közül elsőként az épület főfolyosóján kialakított történeti részleggel ismerkedhet meg a látogató, amely végigkísér Ottomány legfontosabb történeti emlékein az őskor vadregényes világától a jelen valóságáig.

Innen az első kiállítóterembe lépve az épület-, a helyi református eklézsia, továbbá a Komáromi család történetéhez fűződő ismeretekkel gazdagodhatunk, míg az ebből a kiállítótréből nyíló második szobában a 19. század vidéki kúriájinak hálószoba enteriőrje segít átitatni a látogatót a korszak hangulatával.

A harmadik terem folytatja az előző terem hangulatteremtő hullámát az említett kor- és tér nappalijának világába lendítve az érdeklődőt. A negyedik teremben a vízinövények feldolgozására alapuló mesterségekkel köthetünk közelebbi ismeretséget.

Az utolsó terem időszakos művészeti és egyéb tematikájú kiállításoknak nyújt nem csak biztos, de méltó otthont.

KÉPGALÉRIA