Érkörtvélyes

Érkörtvélyesi Falumúzeum

NYITVATARTÁS:

kizárólag előzetes egyeztetés alapján

JEGYÁRAK:

Nincs adat.

ELÉRHETŐSÉG:

(004) 0745-979-596

NYITVATARTÁS:

kizárólag előzetes egyeztetés alapján

JEGYÁRAK:

Nincs adat.

ELÉRHETŐSÉG:

(004) 0745-979-596

A MÚZEUMRÓL RÖVIDEN

A falumúzeumnak helyet adó tornácos épület jelenleg az Érkörtvélyesi Helyi Önkormányzat tulajdonát képezi. Az első tulajdonos nevét nem ismerjük, annyi azonban biztos, hogy egy módos parasztcsalád építtette 1865-ben. Építészeti szempontból megfelel a vidék néprajzi hagyományainak, különösen szép a tornácot díszítő fűrészelt növényi ornamentika. Éveken keresztül közhivatalok működtek benne (posta, rendőrség, könyvtár stb.), mígnem 2006-ban az önkormányzat a Tóth család rendelkezésére nem bocsátotta, akik itt helyezték el néprajzi gyűjteményüket. A néprajzi gyűjtemény magvát a helyi születésű Kovács Gyula hagyatéka képezi, amelyik öröklés útján jutott a Tóth házaspár birtokába. A hagyaték a XIX. század végi – XX. század eleji néprajzi anyagból tevődik össze, amit a jelenleg is folyamatban lévő gyűjtések egészítenek ki.

A Tóth család eredetileg a saját házában tette látogathatóvá a kiállítást 2005-ben, azonban ez hamar kinőtte a rendelkezésre álló teret, így az önkormányzat segítségével, 2006-ban a jelenlegi helyszínre költöztették, ahol most is látogatható. A múzeum erénye, hogy kizárólag az Érkörtvélyesről származó tárgyakat állítja ki, ezáltal kifejezetten helytörténeti jelleget biztosít a teljes kiállításnak.

A MÚZEUM KIÁLLÍTÁSAI

Az első terem a konyha, ahová belépve a XIX.-XX. századok fordulójának bútorai és konyhai eszközei fogadnak minket. Az ipari alkotások mellett különös szépségűek a teljes mértékben kézzel készített sás-székek. Szintén figyelemre méltóak a házi készítésű szőttesek, amelyeket nem ritkán kézi hímzés díszít. A konyhából balra nyílik a tisztaszoba, amelyik egyik éke a búbos kemence. Az ágyakon megtekinthetjük az korabeli ágyneműt, sőt még a hálóingeket, is. A falakon elhelyezett, korabeli, eredeti fényképek meghitt hangulatot kölcsönöznek. A konyhából jobbra haladva a szövéshez, illetve a házi textíliák előállításához szükséges eszközöket tekinthetjük meg. A korabeli, vízszintes szövőszéken akár folytathatnánk is a megkezdett munkát. Ebből az (egykori) szobából a ház körüli munkák szerszámait bemutató terembe lépünk, de láthatunk itt bizonyos mesterségek szerszámaiból is néhányat (például kovács-fújtató).

Az utolsó kiállító terem (amelyik a gazdaság egykori istállójából lett kialakítva) a kommunizmus éveinek osztálytermét idézi fel. A ’70-es ’80-as évek iskolapadjai, táblája eredetiek, de szintén azok az egykori úttörő mozgalom kiállított tárgyai is. A két tárlóban elhelyezett tárgyak a helyi oktatás történetéhez szolgáltatnak szöveges és fényképes dokumentumokat.

KÉPGALÉRIA